Propozycja na dzisiejszy obiad
Makaron z serkiem mascarpone, pomidorami i bazylią
Skład:
500 g dojrzałych pomidorów
50g masła
1 ząbek czosnku
cebula
pomidory w puszce
5 łyżek serka mascarpone
1/2 łyżeczki chilli w proszku
sól
listki świeżej bazylii lub suszonej
400 makaronu penne
świeżo straty parmezan
A oto jak to zrobić:
1. Pomidory włożyć do miski i sparzyć. Zostawić na 30 sekund, obrać i pokroić. Na dużej patelni rozgrzać masło i dodać czosnek, cebulę. Smażyć minutę, aż zmięknie, następnie dodać pomidory i smażyć kolejne 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
2. Następnie dodać pomidory z puszki, dusić 2 minuty, dodać bazylię, wymieszać serek mascarpone i doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku chili i solą.
3. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić, przelewając chłodną wodą. Dodać do sosu i dokładnie wymieszać, po czym posypać startym parmezanem.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz